Din capul locului trebuie sa mentionam ca nu ne ocupam de kinetoterapie, ci doar de masaj medical cu scop profilatic sau cu scop terapeutic.

O buna definitie a masajului terapeutic este urmatoarea: masajul medical este facut cu intentia de a imbunatati conditia sau patologia care a fost diagnosticata de un medic si foloseste o varietate de modalitati sau proceduri care se concentreaza pe tratamentul afectiunii diagnosticate. Urmatoarele sunt considerate ca fiind discipline ale masajului terapeutic: drenajul limfatic, terapia neuromusculara, terapia cranio-sacrala, masajul ortopedic, masajul decontractant, masajul tonifiant.

Masajul ortopedic este cea mai raspandita forma de masaj terapeutic si este tot un amestec de mai multe tehnici, ingloband evaluarea terapeutica, miscarea zonei cu testut moale pentru a reduce durerea sau disfunctia, restaurarea echilibrului structural al corpului, re-educarea neuromusculara, intinderea (stretching) si intarirea muschilor, reabilitarea disfunctiilor muschilor scheletali.

Terapia neuromusculara este o forma de manipulare a tesuturilor moi care are ca scop sa ajunga la cauzele durerii cronice legate de sitemul nervos sau cel muscular. Este o forma de masaj terapeutic care este orientata pentru a rezolva puncte de declansare a durerii, probleme circulatorii, compresia nervilor, probleme legate de postura, probleme biomecanice care pot fi cauzate de accidentari in urma unor miscari repetitive.

Este eficient sau doar este hype?

Lumea se intreaba daca masajul terapeutic este eficient. Putem raspunde ca este, mai ales dupa aceste cateva studii:

 • in 2008 o cercetare care a avut la baza 13 studii clinice din SUA a gasit dovezi clare ca masajul ar putea fi util pentru durerile de spate. Indicatiile de buna practica clinica din 2007 trasate de Societatea Americana a Durerii si Colegiul American al Medicilor (APSACP) recomandau sa se aplice masajul, la fel de bine ca si acupunctura sau yoga cand pacientii cu dureri cronice de spate nu raspund la tratementul conventional
 • un studiu facut in 300 unitati medicale pe patientii cu o forma avansata de cancer a aratat ca masajul ii poate ajuta pe unii pacienti sa scape de durere si sa-si imbunatateasca starea de spirit
 • un alt studiu efectuat pe 64 de pacienti cu o forma de durere cronica de gat, a descoperit ca masajul terapeutic este benefic mai ales in a imbunatati functii motorii si in a elimina simptoamele.

Sunt numeroase teorii care incearca sa explice in ce mod masajul terapeutic influenteaza corpul cand vine vorba despre durere. Exista o teorie a „portii de control” care sugereaza ca masajul ar produce o stimulare care ajuta la blocarea semnalelor de durere trasmise creierului. Alte teorii sustin ca masajul ar putea stimula eliberarea unor anumite substante chimice in organism, cum ar fi endorfinele sau serotonina care au efect calmant si analgezic.

Contraindicatii

Trebuie spus ca exista situatii in care masajul terapeutic este contraindicat, el nefiind un panaceu universal.

Masajul medical prezinta riscuri, chiar daca este executat de un terapeut pregatit in acest domeniu. Nu este indicat in cazuri de alergii sau intoleranta la uleiuri.

Masajul viguros trebuie evitat la pacientii care au probleme de sangerare sau afectiuni legate de coagularea sangelui si care iau medicatie pentru subtierea sangelui sau anticoagulante.

Masajul nu ar trebui executat in nici o zona unde s-au format cheaguri de sange, fracturi, rani deschise sau in curs de vindecare, infectii ale pielii, situatii in care oasele sunt fragile (cazuri de osteoporoza sau cancer), sau cazuri de operatii recente.

Desi se considera ca sedintele de masaj medical sunt in general sigure pentru pacientii de cancer, ei ar trebui sa aiba aprobarea medicului oncolog inainte de a le administra un masaj de profunzime in alte zone decat cea cu tumori. Orice presiune directa pe zona tumorala este contraindicata, sau mai clar spus chiar interzisa.

Femeile gravide ar trebui sa-si consulte medicul de familie inainte de veni la sedintele de masaj terapeutic si sa revizuiasca cu aceste un eventual istoric al bolilor si afectiunilor.

Metoda de vindecare alternativa – o falsa concluzie?

Va rugam sa nu considerati si sa nu socotiti masajul terapeutic ca un inlocuitor al medicatiei dv.  obisnuite, prescrise de un medic si nici sa nu amanati sa mergeti la medic cu o problema medicala, in ideea ca masajul o va trata. Descurajam cu hotarare astfel de abordari.

Daca aveti o afectiune medicala, confirmata prin diagnostic de catre un medic, si nu sunteti sigur care din terapiile prin masaj ar fi mai potrivite pentru dv., trebuie sa discutati acest lucru cu medicul dv. curant.

Inainte de a incepe sedintele de masaj va rugam sa ne spuneti despre toate afectiunile pe care le aveti. Ascunderea unor afectiuni va expune unor riscuri pe care nu dorim sa ni le asumam, asa ca va indemnam la responsabilitate.

La ce este bun masajul terapeutic?

Iata cateva dintre afectiunile in care este folosit masajul medical:

 • probleme ale articulatiilor cum ar fi entorsele si luxatiile
 • probleme ale coloanei vertebrale cum ar fi: cifozele, scoliozele, lumbago, sciatica, lombosciatica, spondilita, discopatii
 • poliartrita reumatoida
 • artrite
 • reumatisme degenerative
 • artoze cum ar fi gonartoza si coxartoza
 • traumatisme ale coloane vertebrale
 • distrofie musculara si neuro-musculara
 • accidente vasculare cerebrale
 • intinderi musculare
 • dureri articulare
 • dureri de spate

Efectele si beneficiile masajului medical?

Iata, in continuare, o enumerare a efectelor si beneficiilor rezultate in urma tratamentelor prin masaj medical:

 • activeaza circulata sangelui la nivelul muschilor, prin capilare si vene
 • creste aportul de substante nutritive catre celule, cu efect de regenerare
 • activeaza circulatia vaselor limfatice si sanguine profunde prin comprimare
 • reface muschii si accelereaza proceselor metabolice de la nivelul celular
 • creste rezistenta la efort a fibrelor musculare
 • combate staza limfatica si sangvina
 • previne contracturile musculare sau intinderile
 • calmeaza durerea